top of page

Studier

Siffror från senaste interna studien på ca 40 deltagare, de har gått på HOLIYOGA i helt vanliga grupper, men med relativt djupt terapeutiskt fokus. Alla har kommit med sina egna krämpor och utgångspunkter, så det är inte specialriktade pass mot smärta, sömn, stress eller dyl, utan helt vanlig HOLIYOGA-bredd och djup:
 

74 % sover bättre
90 % är bättre i sin värk
88 % känner mindre stress
(12 % upplever att stressen är så gott som helt borta)
90 % har delvis eller mycket mer energi
42 % är ofta medvetna om andningen som har blivit en viktig del i livet
65 % är medvetna om andningen och hur den förändras och påverkas i olika situationer
24 % upplever att andningen har varit räddningen många gånger
83 % upplever absolut en större förmåga att lyssna till sina behov
88 % upplever en positiv påverkan på den fysiska kroppen och dessa problem och symptom
71 % upplever absolut en påverkan på förmågan till emotionell kommunikation med sig själv.

 

 

Testemonial från "Anna":

Jag kan inte i ord beskriva hur viktig Ulrica Gulz och Shanti Yoga & Kultur är för så väldigt många människor. I vårt alltmer sönderstressade och otrygga samhälle behövs verkligen trygga oaser av lugn och frid, för att ge oss lite andrum. Och ännu viktigare, lära oss hantera och inte bara överleva utan också må bra i våra kroppar, till vardags…

 

…Personligen skulle jag dock vilja betona Ulricas HOLIYOGA, som otroligt nog kan ge utbrända och sjuka människor deras liv tillbaka, såväl kroppsligen som mentalt. För holiyogan bygger på rätten att vara, känna, agera och tycka om sig själv.

 

Jag är en 31årig kvinna som varit sjuk sedan 14 års ålder, det vill säga i över halva mitt liv. Mina problem är både av fysisk samt psykisk natur, då jag förutom fibromyalgi, kroniskt värk- & trötthetssyndrom samt fetma, också har generellt ångestsyndrom, depression och tvångssyndrom. Under mina 17 år som sjuk, har jag träffat en absurd mängd med läkare, psykiatriker, psykologer, kuratorer, specialister, sjukgymnaster samt andra terapeuter, men ändå inte blivit friskare. Fysiskt blev jag till och med bara sämre och sämre. Tills jag hade turen att träffa Ulrica Gulz och började på hennes holiyoga.

 

För första gången i mitt liv fick jag då möjligheten att komma i kontakt med själva roten till sjukdomarna. Hela första halvåret gick åt till att bara vara och att lära mig andas. Under ytterligare ett år började jag sedan långsamt och försiktigt möta mig själv. Steg för steg tog vi i fibrogruppen itu med kroppen och sinnet. Vi började med att rota oss (små bäbisrötter växte ut och hjälpte mig få lite balans och stabilitet i min splittrade och smärtsamma tillvaro), följt av att vi såg och mötte våra känslor (jag släppte ut de instängda och lugnade de kaotiska genom att se och acceptera dem). Därefter stärkte vi oss själva genom att hitta vår inre kraft och har precis nu börjat jobba med självacceptans.

 

Denna yogiska, kognitiva gruppterapi har börjat bryta ner murar hos mig, som landstingets experter aldrig ens kunnat rubba. Och har inte bara hjälpt i sig, utan också tillslut, efter alla dessa år, banat vägen för annan vård, som jag tidigare inte varit mottaglig för. Och även om jag kanske aldrig kommer bli helt frisk, så har fibroyogan öppnat dörren till en, sedan mycket länge, totalt igenbommad värld. En värld där jag en vacker dag ÄNLIGEN kan komma att ha rätt att vara jag. Utan all denna onödiga smärta, skuld, skam, rädsla, ångest och oro.

 

Detta är stort! Så TACK, Ulrica, för allt du gör! För att du ger oss hopp om framtiden, visar vägen ut ur mörkret, ger oss kraft att förändra det som går och hjälper oss omfamna resten. Utan dig och Shanti, hade jag och många med mig, inte haft en chans i dagens samhälle.

 

Anna, Arboga
(obs! ej ur den senare studien)

Här några smakprov ur studien som visar på de mer emotionella och psykologiska/terapeutiska effekterna av HOLIYOGA:
 

"Jag förstår mig själv mer än nånsin. Varför jag handlat på vissa vis, hur saker är ihop kopplat med barndom."

 

"Det är som terapi fast bättre eftersom man får med kroppen och inte bara huvudet!! Yogan är ett toppen komplement till psykoterapi så att även kroppen hänger med på förändringar och får chans att släppa på gammalt skit, stress, ångest, blockeringar."

 

"Det viktigaste är mitt Inre Barn. När jag har henne med mig och jag lyssnar och bekräftar, då mår jag bra in min vardag."

 

"Hjälpt att nå min kraft (elden). Förena olika delar av kroppen. Öppna upp låsningar/blockeringar eller iallafall bli medveten om dem. Försonas med mig själv. Högre intuition."

 

"Jag har kunnat bearbeta min barndom i etapper och mår idag mycket bättre med bättre självkänsla större grundtrygghet vilket ger frihet att leva det liv jag vill"

 

"Det har påverkat min rädsla, ångest för att något ska hända mina nära o kära. Det har lärt mig att förstå att man inte kan kontrollera det okontrollerbara. Hittat mitt lugn o leva i nuet mer nu är förut."


 

"Att våga gå in på djupet i mig själv. Aldrig haft psykologiska eller mentala problem men säkert lite emotionella."

 

"Ångesten har blivit lättare att leva med. Emotionell stress minskar."

 

"Har haft djup depression och med hjälp av yogan behöver jag inte någon antidepressiv eller ångestdämpande medicin längre. Kan hantera livet med yogan och andningen istället, och att jag har tillåtit mig att det får ta tid, lång tid."

 

"Depression från och till. Idag mindre sällsynt och om jag känner att jag är på väg in i en depression så kan jag hantera den tidigare"

 

"Ångest,stress och självhat. De har minskat. Tacksamhetsutövandet hjälper mig enormt! Läker och helar.De rörelserna är viktiga för detta . CHANTINGEN har varit och är fantastisk. Det helandet. Att omfamna mig själv. Omvälvande."

Det planeras för fler studier kring HOLIYOGAN, dock är det ett område som av olika anledningar helt medvetet har prioriterats bort till förmån för metodens helt fria och kreativa utveckling. Tankarna kring detta brännheta ämne kommer jag ta upp i bloggform framöver.

Jag bedrev mellan ca 2005-2010 egna interna studier och den ”forskningen” utgör en viktig grund för HOLIYOGANS utformning idag. Målgruppen som studerades mest var fibromyalgi, kronisk smärta, utbrändhet, depression och överlappande diagnoser.

Nedan foto från Lärarutbildning i HOLIYOGA. Foto: Marie Bergeås

bottom of page